LOGO

Предавачи

Слоган “Квадрирај своје знање” Математичка академија остварује уз помоћ пажљиво бираног и изузетно квалитетног скупа предавача. Наш тиме чине врхунски стручњаци који имају дугогодишње искуство у раду са талентима.

Математика

др Владимир Балтић

Професор на Вишој електротехничкој школи у Београду. У Математичкој гимназији у Београду држи редовну и додатну наставу преко 30 година. Током средње школе учествовао на сва четири савезна такмичења (од II до IV разреда први у СФРЈ), Балканијадама у Бугарској и Румунији (друга и трећа награда) и Математичким олимпијадама у Кини и Шведској (две бронзане медаље). Члан и бивши председник Републичке комисије за такмичења средњошколаца. Преко 200 његових задатака било је на домаћим, али и међународним такмичењима. Руководио и Олимпијском групом у Архимедес–у. Учествовао у организацији разних математичких такмичења.  Неколико пута држао и организовао припреме за савезна такмичења и олимпијаде. Био координатор (прегледач) на Балканијадама и Међународној математичкој олимпијади. Члан редакције математичког часописа “Тангента”.  Аутор 10-ак такмичарских, као и факултетских збирки и уџбеника (из области комбинаторике и дискретне математике, али и других). Ангажован од стране ЗВКОВ, ЗУОВ и НПС РС као писац задатака (за завршни тест за ОШ), оцењивач, консултант – рецензент. Учествује у припреми задатака из математике за пријемни испит за специјализована информатичка одељења.  Члан тима за пројекат велике матуре из математике (на крају средње школе). Учествовао у ПИСА тиму за Србију. Детаљну биографију можете погледати овде.

Драгољуб Ђорђевић

Професор математике са вишегодишњим искуством рада са надареним ученицима основне и средње школе. Аутор, коаутор и реализатор великог броја стручних акредитованих семинара за професоре математике у основним и средњим школама ( 14 различитих тема, са више од 100 реализација у периоду последњих 15 година). Дугогодишњи председник подружнице ДМС-а, члан Надзорног и Управног одбора ДМС-а у више мандата. Рецензент више акредитованих уџбеника и збирки задатака из математике. Аутор теме и учесник Светског математичког конгреса 2018 године у секцији: Методика наставе математике. Стални судски вештак за област: математика и информационе технологије. Детаљну радну биографију можете погледати овде.

др Милан Јовановић

Доцент на Математичком факултету Универзитета у Београду. Радио и на Физичком, Биолошком, Фармацеутском, Економском и Факултету организационих наука Универзитета у Београду. Као основац и средњошколац учествовао на 7 републичких (освојио 1 прву, 3 друге и 1 трећу награду) и 4 савезна такмичења СФРЈ из математике (освојио 1 другу  и 1 трећу награду, као и 2 похвале (био 2. а освојио похвалу)). Бивши председник Државне комисије за такмичења из математике ученика основних школа и њен вишегодишњи члан. Преко 20 година искуства у раду са ученицима обдареним за математику. Коаутор збирке задатака ,,1000 задатака са математичких такмичења  ученика основних школа”. Неколико година био члан редакције Математичког листа. Вишеструки предавач на акредитованим семинарима за професоре математике. Детаљну биографију можете погледати овде.

 

Сава Максимовић

Професор математике и информатике у Ваљевској гимназији. Предавач на бројним Летњим школама младих математичара у организацији Друштва математичара Србије. Коаутор збирке задатака из математике за 5. разред основне школе (Завод за уџбенике), члан редакције Математичког листа и аутор електронске збирке задатака ПИ++ (https://dms-valjevo.org.rs/piplusplus/). Члан републичке комисије за такмичење Кенгур без граница.

 

Јелена Матовић

Асистент на Високој школи електротехнике и рачунарства у Београду. Дуги низ година радила је као асистент на Математичком факултету Универзитета у Београду. Предавач је у центру за таланте “Михаило Пупин”, где се, поред припрема средњошколских обдарених ученика за такмичење, бави и менторством у изради истраживачких радова. Члан комисије за Смотру истраживачких радова ученика средњих школа. Има вишегодишње искуство као предавач припремне наставе за полагање пријемног испита из математике на Математичком факултету Универзитета у Београду. Рецензент је уџбеника “Математика” за шести разред основне школе. 

др Марија Микић

Доцент на Математичком факултету Универзитета у Београду, шеф Катедре за диференцијалне једначине. Вишегодишње искуство као предавач и организатор припремне наставе за полагање пријемног испита из математике на Математичком факултету. Коаутор збирке задатака из математике за седми разред основне школе чији је издавач Нови Логос, 2020.  Један је од оснивача Математичке академије, а ради и као сениор истраживач у области Zero knowledge (криптографија). Детаљну биографију можете погледати овде.

 

Катарина Митровић

Професор математике у основној школи „Иван Гундулић“ на Новом Београду. Преко 15 година искуства у раду са талентованом децом. Велики број њених ђака учествовао је и освајао награде на државним такмичењима из математике.

Милица Радојевић

Сарадник у настави Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Основне студије завршила на Математичком факултету Универзитета у Београду (смер Професор математике и рачунарства), са просечном оценом 9,76.

др Драгана Ранковић

Доцент на предмету Математика на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду. Као ученица основне школе, а касније и средње, освајала награде на републичким такмичењима из математике, физике и програмирања. Учествовала на савезном такмичењу средњошколаца. Проглашена је за ђака генерације Ваљевске гимназије. Била је дугогодишњи члан Комисије за републичка такмичења основаца, као и члан уредништва ­„Математичког листа“. Члан је Централне комисије за такмичења средњих медицинских школа. Један од аутора више издања збирке „1000 задатака са математичких такмичења ученика основних школа“. Има вишегодишње искуство у раду са ученицима талентованим за математику. Учествовала у извођењу припремне наставе за пријемни на Фармацеутском факултету и Факултету организационих наука Универзитета у Београду.

др Марек Светлик

Доцент Математичког факултета Универзитета у Београду. Бави се геометријском теоријом функција, парцијалним једначинама и методиком наставе математике. Између осталог, учествовао је у неколико пројеката из области методике наставе математике, као и на великом броју семинара и конференција из те области.  Предметни је уредник за неколико основношколских уџбеника и збирки задатака из математике. Детаљну биографију можете погледати овде.

Анђелка Симић

Професор математике и директор у Гимназији „Бранислав Петронијевић” у Убу. Наступала на бројним домаћим и међународним конференцијама и семинарима из области образовања и узела активно учешће у више пројеката који за циљ имају визуелизацију и промоцију математике. Везу математике и уметности илуструје кроз различите радионице за децу. Једна је од победника на конкурсу Лица математике Центра за промоцију науке. Накит који је креирала инспирисан је оптичким орнаментима и приказан на изложбама у Америци, Словенији… Члан је Европског друштва за математику и уметност (ESMA). Блог: andjelkasimic.wordpress.com

 

Вељко Ћировић

Последњих 15 година бави се радом са талентованим ученицима у области математике, учествовао је и био покретач низа пројеката популаризације математике и науке уопште. Био је организатор и предавач на 12 летњих и зимских школа младих математичара у оквиру Друштва математичара Србије.  Коаутор је шест збирки задатака за ученике основних школа и аутор бројних стручних радова и текстова за младе математичаре. Од 2021. године је главни уредник Математичког листа у коме је дуже време био члан редакције, а од 2016. до 2021. године био је члан Државне комисије за такмичења из математике ученика основних школа. Члан је Извршног одбора Друштва математичара Србије, а од 2013. до 2022. године био је председник Подружнице математичата Ваљево. Запослен као професор математике у Ваљевској гимназији. Покретач је и аутор сајта www.matematickiforum.com. У слободно време, у виду хобија, игра и изучава разне мисаоне игре на табли. Представник је Србије у Светској отело федерацији.

 

Физика

др Стефан Граовац

Научни сарадник на Физичком факултету Универзитета у Београду, асистент при Лабораторији физике на првој години основних студија. Истражује критичне појаве у неравнотежним неуређеним системима. Основне, мастер и докторске студије завршио на Физичком факултету у Београду. Контакт са млађим занесењацима за физику имао је кроз програм Истраживачке станице “Петница” и такмичења за средњошколце.

др Дејан М. Ђокић

Научни сарадник на Институту за физику  у Београду. Бави се физиком наноструктурних оксидних материјала и јако корелисаних система. Докторирао 2012. године у Лозани у Швајцарској на Федералној политехничкој школи. Након одбрањене дисертације обавио два пост-доктората на Универзитету у Женеви и Институту за хемијска истраживања и инжењеринг у Лозани, стекавши богато искуство у педагошком раду са студентима у настави на академском нивоу. Посебно место у његовој биографији заузима ангажовање у настави физике у Ваљевској гимназији где је у протеклом периоду промовисао и подизао физику на завидан ниво у специјализовано-математичким одељењима, као и у билингвалним одељењима на француском језику. Бројни његови ученици освајали су награде на државним такмичењима из физике. Креатор је сајта из физике https://dejanphysics.wordpress.com/ који прати читав регион, а и шире.

 

др Зоран Мијић

Виши научни сарадник на Институту за физику у Београду. Вишегодишњи члан Државне комисије за такмичења из физике. Аутор задатака за такмичења из физике ученика средњих школа са преко 10 година искуства у раду са талентованим ученицима из региона. На две Међународне олимпијаде из физике за ученике средњих школа, у Мексику (2009) и на Тајланду (2011), учествовао је као један од вођа Олимпијске екипе Србије која је постигла изузетно запажене резултате међу којима је и освајање златне медаље. Сарадник на националним и међународним пројектима за промоцију науке и вишеструки учесник у припремама ученика за такмичења из физике.

 

др Марко Опачић

Научни сарадник на Институту за физику у Београду. Бави се Рамановом спектроскопијом високотемпературских суперпроводника и материјала са нискодимензионалним магнетним уређењем. Докторирао 2018. године на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Од школске 2015/2016. до 2018/2019. године био члан Комисије за такмичења ученика средњих школа из физике, задужен за припрему експерименталног задатка на Српској физичкој олимпијади. Такође учествовао у организацији и реализацији припрема изабраног олимпијског тима Србије за међународну олимпијаду из физике (IPhO) у том периоду.